Szerves kémia - PROJEKTEK 2.

2017/11/27. - írta: ditke09

Ködoszlató projektek

Készítsetek egy 60-90 másodperces tényfeltáró kisfilmet a választott témakörben. Cél, hogy leleplezzétek az emberi tudatlanságot!

Kötelező elemek:
1. Kérdésfeltevés: 4 db rövid (3-5s), értelmes válasz az utca emberétől a kérdésre. 4-ből X ember úgy gondolja, hogy...

2. Tényfeltárás, tudományos háttér - az adott vegyületcsoport kémiai tulajdonságai, a megadott cikk legfontosabb állításainak bemutatása közérthető módon, a hétköznapi tudnivalókat kiemelve a végén!

3. Min. 3 db kifejezetten igényes vágókép!

4. A film végén: elbúcsúzás, készítők nevei, iskola, dátum

Választható témakörök:

Mindig egészségesebbek-e a biozöldségek?

Mi a fő téma?
Miért a műtrágyázásról beszélt a bio kapcsán?
Miért fontos a nitrát tartalom vizsgálata?
Miért fontos elem a testünk számára a nitrogén?
Mi az a methemoglobin?
Mi a különbség a természetes és a műtrágya között a növény számára?
Milyen elemzést végeztek a beltartalmi adatokon a bio és nem bio zöldségek között?
Mi lett az eredménye?



Valóban mindig a frissesség jele a hús vörös színe?

Mit jelent a kivéreztetés?
Mi a hemoglobin és a mioglobin?
Miért vörös a színük?
Milyen gázok alkotják a húsok védőgázát?
Milyen szerepük van a hús állagának megőrzésében?
A pácolásnak milyen előnyei és hátrányai vannak?
Milyen vásárlási tanácsokat adhatunk?

Mire jók az omega zsírok?

Hogyan csoportosítjuk a zsírsavakat?
Melyik tudományág használja az omega jelölést a nevükben?
Mit jelent ez?
Mik az esszenciális zsírsavak?
Mi a szerepük a sejtjeinkben?
Mit mondhatunk a lenolejról táplálkozási szempontból?
Mi az EPA és a DHA jelentősége? Miben található nagy mennyiségben?
Hogyan jöttek rá, hogy óvnak a szívbetegség ektől?
Milyen vásárlási tanácsokat adhatunk?

Tényleg egészséges az olivaolaj?

Melyik egészségesebb? A margarin vagy a vaj?

Hogyan változott a margarin alapanyaga az idők során?
Mi az olajkeményítés? Mi a kémiai reakció egyenlete?
Mi az emulzió definíciója?
Miből áll a vaj és a margarin?
Mi a ghi és miért tartósabb?
Mi a hasonlóság és a különbség a zsírok és olajok kémiai szerkezetében?
Élettanilag melyik kedvezőbb és miért?
Mik a transz zsírok és mi a szerepük?
Melyik képviselőjük hasznos?
Mire ügyeljünk vaj és margarin vásárlásnál?



Megelőzhető-e a megfázás C-vitamin szedésével?

 

Valóban olyan egészséges az olívaolaj?

Mik a mediterrán étrend összetevői?
Milyen egészségügyi mutatókkal rendelkeznek ezek az országok?
Milyen kivonási eljárásokkal jutnak a különböző olívaolajokhoz?
Mely olajok összetétele hasonlóan kedvező, mint az olívaolajé?
Melyik gyógyszerhez hasonló az olívaolaj íze?
Ez milyen felfedezéshez vezetett?

Megoldható-e az emberiség üzemanyagigénye bioüzemanyagokból?

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása