Szerves kémia - PROJEKTEK 1.

2017/11/21. - írta: ditke09

Ezen a héten a FOGYASZTÓ csoportoknak az alábbiak szerint kell írásos anyaggal kiegészített beszámolót készíteniük:

Követelmények

1. Írásos anyag elkészítése az adott témakör szempontjai alapján. (35%)

Formai követelmények Times New Roman, 12-es méret, 1,5 sorköz, sorkizárás (35/5%)
Tartalmi elemek hitelessége (35/10%)
Szerkezet minimum 7 alcím (35/5%)
Terjedelem minimum 10 oldal előlep, tartalom, melléklet NÉLKÜL (35/5%)
Irodalomjegyzék feltüntetése a dolgozat végén, megfelelő hivatkozási formátumok (35/5%) URL-nél teljes URL!
Mellékletek, képi és grafikai elemek (35/5%) - Az oldal 1/3-át meghaladó ábra, grafikon, táblázat mellékletként szerepeljen. Elvárás minimum 3 melléklet.

2. Prezentáció elkészítése (15%)

Formai követelmények - egyszerű háttér, olvasható betűtípus, gondolatszerű felsorolás, max. 5 gondolat (15/6%)
Képi elemek, látványosak, minősége (15/3%)
Előadás maximum 3 perc, 20 másodperc/dia, max. 15 dia (15/3%)
Előadás módja (15/3%)

3. Beszámoló (50%)

Öt kérdésre adott megfelelő válasz, megfelelő terjedelemben, szakmaisággal (50/10% / válasz)

 

*A határidőn túl leadott projektek 25% pontvesztést eredményeznek!

Témakörök és szempontok

1.Kakaó és csokoládé

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek - a kakaóbabból nyerhető termékek, azok feldolgozása, feldolgozás technológiája
- honnan származik a csokoládé, a csokoládégyártás lehetőségei
- egészséges a csoki vagy sem?
- a csokoládé élettani hatásai
- okozhat-e függőséget a csoki?

 

2. Kávé

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája
- honnan származik a kávé, milyen kávé fajták ismertek
- a kávé kémiai hatóanyagai, azok jellemzői, élettani hatásaik
- a kávékészítés lehetőségei (pl. pörkölés, forrázás alapján)
- egészséges vagy sem?
- okozhat-e függőséget?

 

3. Tea

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája
- honnan származik a tea, milyen tea fajták ismertek
- a tea kémiai hatóanyagai, azok jellemzői, élettani hatásaik
- a teakészítés lehetőségei (akár kitérni az egyes országok szokásaira)
- egészséges vagy sem?

 

4. Alkohol

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- az alkoholkészítés lehetőségei
- a sörgyártás lépései, típusai
- borkészítés folyamata, hazánk és Európa fontosabb borvidékei
- minimum ötféle rövidital készítésének folyamata, története
- az alkohol élettani hatásai (rövid és hosszútávú)
- az alkoholfüggőség jelei, társadalmi érintettség
- alkohollal összefüggésbe hozható halálozások

 

5. Dohány

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája
- honnan származik a dohány
- a dohány/cigaretta/szivar kémiai hatóanyagai, azok jellemzői, élettani hatásaik
- a dohánytermékek élettani hatásai (rövid és hosszútávú)
- a függőség jelei, társadalmi érintettség
- dohányzással összefüggésbe hozható halálozások

 

6. Kokain

- kultúrtörténet, mióta, honnan ismert
- termesztő országok, termesztési adatok 10-20 évre visszamenőleg, történt-e változás a termelő országok rangsorában
- feldolgozási lehetőségek, a feldolgozás technológiája, egyes származékok nevez
- honnan származik a kokain
- kokain élettani hatásai (rövid és hosszútávon)
- a függőség jelei, társadalmi érintettség (Magyarország, Európa, világ)

 HATÁRIDŐ: jövő hétfő (2017.11.28.)

komment
süti beállítások módosítása